Samen op Beekvliet


Samen op BeekvlietSamen op Beekvliet

De Javaanse Surinamers in Sint-Michielsgestel (1975-2017)

Enkel een koffer met wat persoonlijke spullen hadden ze bij zich, toen ze begin november 1975 in het Brabantse Sint-Michielsgestel arriveerden. De 300 Javaanse Surinamers, voornamelijk ouderen met hun (klein)kinderen, werden opgevangen in het voormalige seminarie Beekvliet. Aangemoedigd door hun politici waren ze Suriname ontvlucht, uit angst voor politieke chaos na de op handen zijnde onafhankelijkheid.

De ouderen waren voormalige contractarbeiders die hun hele leven onder Nederlands koloniaal bewind hadden gewerkt. Geboren op Java (Nederlands-Indië) waren zij in hun jonge jaren geronseld om als contractarbeiders in Suriname te gaan werken. De slavernij was in Suriname afgeschaft en de Nederlandse regering had goedkope arbeiders nodig om het werk op de plantages voort te zetten. Ze waren nooit naar school geweest, konden niet lezen of schrijven en spraken geen Nederlands, enkel Javaans.

In 1988 werd speciaal voor deze oudere (islamitische) Javaanse Surinamers een bejaardenoord met een inpandige moskee gebouwd in Sint-Michielsgestel. Dat was uniek voor Nederlandse begrippen. Nergens anders konden ouderen zelfstandig en in alle vrijheid hun leven leiden met behoud van hun eigen culturele tradities.

Dit boek kwam tot stand i.s.m. Stichting Herdenking Javaanse Immigratie (STICHJI). In het Herdenkingsjaar Slavernijverleden wil STICHJI het publiek bewustmaken van de tastbare sporen van de Javaanse contractarbeid in Nederland en Sint-Michielsgestel.

Lancering: 13 maart 2024

Uitgeverij: LM Publishers, 128 pagina’s, €24,50.

Te bestellen via STICHJI (mail naar: stichji.nl@gmail.com), de website van LM Publishers of bij Bol.com.

Website STICHJI