‘Bleekstraat 13’

De familiegeschiedenis van Margriet Windt. Samen met de boeken poseert ze.

Familiegeschiedenis

‘Bleekstraat 13. Een familiegeschiedenis’,  is een boek met persoonlijke (levens)verhalen en bedrijfshistorie. Samen met Margriet Windt interviewde ik enkele familieleden om de verhalen uit haar ondernemende familie boven water te halen. Vervolgens dook ik de archieven in om onderzoek te doen naar de stambomen en de geschiedenis van de verschillende bedrijven in de familie.

Verhalen

In ‘Bleekstraat 13. Een familiegeschiedenis’ komen veel verhalen samen: over het beurtvaartbedrijf aan het Eindhovens kanaal, dat in het begin behalve goederen ook personen vervoerde. Over de ‘zondagse kamer’ aan de Bleekstraat waaruit steevast, na de kerkdienst, de walm van dampende sigaren opsteeg. Maar ook over de succesvolle koekfabriek die de honing eind negentiende eeuw speciaal uit het Franse Bretagne importeerde. In de oorlogsjaren mocht de harmonie er in de bakkerij oefenen, omdat het ’s avonds de enige warme ruimte in het dorp was waar ze allemaal in pasten. En dan zijn er ook nog de verhalen van de kruideniers- en manufacturenwinkel en de de opkomst van de eerste grote cateraar van Nederland.

Reactie Margriet Windt

‘Mijn familiegeschiedenis vanaf begin negentiende eeuw tot nu! De geschiedenis is rijk, boeiend, soms pijnlijk en super interessant. Ik ben ondertussen een trotse vijfde generatie dochter geworden. Een puzzel die gelegd moest worden, nu met begrip en trots op mijn moeder en voorouders. Ik ben slechts een zuchtje wind…. door de eeuwen heen…. dat voelt heel licht en lekker!’